2 Mart 2012 Cuma

If we knew what we're doing it wouldn't be called research

Bu dönem derslerde ara sıra ilginç şeyler de anlattılar.Örneğin,

- "How does a chemist think?" konsepti. => Mesela bir molekülümüz var. Buradaki CH2 grubunu NH grubu ile değiştirebilir miyiz acaba, gibi. Çok basit di mi?

- Bir PhD öğrencisinin bir makale yayınlamasının maliyeti totalde üniversiteye ortalama 80000 euroyageliyormuş.

- Bir hocamız kimyagerlerin doğadan daha iyi olduğunu iddia etti. Bu argümanını da, "Biz yalnızca son 200 yıldır çalışıyoruz, neler yaptık(polimerler, enantiomerler, belli oryantasyonda malzemeler gibi). Doğa ise milyonlarca yılda bu kadar yapabilmiş." diyerek savundu. Doğru.

- Ethylene ve propylene oxide dışında comercially available monomer bulabilsek zengin olurmuşuz. Çok çok ilginç değil bu.

- Kanlı biftekteki kırmızı sıvı kan değilmiş. Myoglobin içeren etin suyu imiş o. Myoglobinde demir kompleksi var, onun da rengi kırmızı.

- "God created the crystal, devil created the surface." diye söz var. Yüzey kimyacıları falan çok eğlenceli buluyorlardır bu sözü.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

O 80.000€ olayi bana biraz uydurma geldi. Daha dogrusu bir fabrika uretip uretim yapmaya baslamak gibi bu is. Binayi kurup aletleri almasi pahali olabilir ama sonra urettigin urun basina maliyet cok dusuk olur.

Boyle rakamlar verip bizi germesin okullar, daha cok burs versinler ogrencilere!

Buğra dedi ki...

ya bilmiyorum abartı mı ama pahalı kimyasallarla falan da çalışıyoruz ya bi de aletler falan