26 Mart 2010 Cuma

Körüklü otobüsün körüğünde yolculuk etmek oldukça eğlenceli.

Ayrıca sürekli alt-orta sınıfa mensup öğrencilerin ağzına sıçılıyor ya. Ekonomik demokratiklik pek tabi siyasi demokratiklikten çok daha önemli. Now that this has been said, dünyadaki bütün problem insanların kendilerine çok fazla değer vermesinden ve buna bağlı olarak başına gelen her şeye anlam atfetmesinden kaynaklanıyor. 400-500 yıl öncesine kadar astroloji oldukça önem verilen bir bilimdi. Harry Potter kitabındaki centaur da astroloji dersi veriyordu gençlere. Astroloji eğlenceli. Cool ötesi Schopenhauer'in dediği gibi iradenin oyuncaklarıyız ve irade de hiçbir anlamı olmayan bir şey.

Eurosport'ta eşli dans şampiyonası var ve kız çok taş. Hm, erkek de iyi, tam Asuş'un beğenisine uygun.

Üniversite isimli kitabı okudum. Sayın dekan Henry Rosovsky'nin de dediği üzere lisans eğitiminde öğrenilen şeylerin içeriği o kadar da önemli olmayabilir. "Öğrenciler öğrendikleri bilgilerin birçoğunu unutacaklardır ve yeni gelişmeler bugün öğretilenlerin bir çoğunu geçersiz kılacaktır. Herhalde hepimiz aklın yararlarını ve değerini bilmenin eğitimli bir kişi için gerekli olduğunu kabul ederiz."
ve de, "İnsanlar fırsat buldukça, hiçbir durumda karşı çıkılamayacak bilimsel kanıtlar yoksa, hatta bazen olsa bile, istediklerine inanırlar." Günümüzde bunu özellikle evrim teorisi konusunda görebiliyoruz. Halkımızın yarısı(ya da daha fazlası?) evrimin varlığını kabul etmiyor.
Fikrimce bu husus insanın değerine karar verme aşamasında güzel bir ön test. 1500'lü yıllardan beri aklın önemi gittikçe artıyor ve günümüzde artık aklın egemen olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Ve fakat, transition state bitmiş değil tabi ki. Bir geçiş döneminde yaşamanın teorik olarak sakin bir dönemde yaşamaktan daha eğlenceli olacağı düşünülebilir.




"Kadınlar kocalarının ve babalarının boyunduruğu altında yaşıyorlardı. Politikada ya da toplumsal yaşam içinde yerleri yoktu; ne mirasa ortak ne de para sahibi olabiliyorlardı. On üç on dört yaşlarında evlendiriliyorlardı, kocaları babaları tarafından, duygusal olarak kendilerine uygun olup olmadığı düşünülmeksizin seçiliyordu.
Bu sayılanların hiçbiri Sokrates'in çağdaşlarını şaşırtıcı görünmezdi. Asklepyos için neden horoz kurban ettikleri ya da erdemli olmak için bir adamın neden ille de birini öldürmesi gerektiği sorulsa, kafaları karışır, öfkelenirlerdi. Bu soruları sormak onlara göre, neden kıştan sonra bahar geldiğini ya da buzun niçin soğuk olduğunu sormak kadar ahmakça idi.
...
Toplumun baştan beri korkunç bir hata yapıyor olması, üstelik bu hatayı bir tek bizim farketmiş olmamız imkansız gibi gelir bize. Şüphelerimizi bastırıp sürüyü takip ederiz, çünkü kendimizi, o zamana kadar su yüzüne çıkmamış, kabul edilmesi zor hakikatleri bulup çıkartan bir önder olarak göremeyiz. "
Antik Yunan toplumu düşünülerek yazılmış bu metin kolayca bizim toplumumuza veya diğer toplumlara uyarlanabilir. Old Testament'a inanan insanlar dünyanın 10000 yıl önce yaratıldığına inanıyorlarmış. İsa'ya inananlar İsa'nın tüm insanlığın günahlarının kefaretini ödemek için acı çektiğini ve günahlarla doğduklarını düşünüyorlar. İslam için de çeşitli örnekler bulunabilir. Toplum ortalama zekaya sahip bir insandan kat kat aptal olmasa bile asgari olarak o miktarda aptaldır.
.
Üniversitelerde aklın üstünlüğünü kabul etmeyen insanların olması fikri bana rahatsız edici geliyor. Dinin bireysel bir olgu olduğu söylenir; fakat durum asla bu değildir. İnsanların neye inandığı kimsenin yargılayabileceği bir konu olmamakla birlikte, toplumun işleyişinde aklın üstünde herhangi bir değer ya da inanışın bulunması düşünüleme.
"I contend we are both atheists. I just believe in one fewer god than you do. When you understand when you dismiss all other possible gods, you will understand why I dismiss yours." Stephen F. Roberts
"I am against religion because it teaches us to be satisfied with not understanding the world." Richard Dawkins

Öte yandan siyasi düşüncelere sahip özelde öğrenci toplulukları, genelde ise her türlü topluluk partizanca davranışlara sahipler, kaba, taşkın, aptal ve mizah duygusundan yoksunlar. Hiçbiri hoş değil. Ateistler de semavi dinlere mensup kişilerin diğer yönünde fanatikçe davranışlara sahipler, bu da hoş olmasa gerek.

Asutay hanım, son olarak blog yazmak cool da olabilir, olmayadabilir. Her zenci cool değil ama Snoop Dogg cool. Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Buğracım şahane bir yazı olmuş.

Tekrardan blog yazma isteği uyandırdı bende. Seviyorum seni.

O gün sana telefonda söylediğim şey vardı ya..onu unut. Şu sıralar ayrılığın acısını duyuyorum içimde. Geçecek sanırım bir ara ama ne zaman bilmiyorum..

Özlüyorum seni Buğracım.

Buğra dedi ki...

Keremcim yaz olm ya alla alla.

Şey konuşalım yarın falan kuzum.