6 Nisan 2013 Cumartesi

Gündüz ve Gece

"Sokak lambasi" ifadesi beni rahatsiz ediyor. Sokaktaki lambalarin melankolisini ifade etmek icin daha estetik kelimeler olmasi gerek. Ben bulamiyorum.

Sokak lambalarinin yaydigi sokak lambalarina has isigin rengini ifade etmek icin de dogru kelimeye sahip degilim. Turuncu gibi görünüyor ya da kiremit rengi.

Gündüz simdiki zamanla iliskilendirilebilir, gece ise gecmis zaman ve gelecek zaman ile -henüz dogmamis oldugumuz ve yok olacagimiz zamanlar-. Bu iliskilendirme herkesin uygunlugunu kabul edecegi bir seydir sanirim.

Korku, melankoli ya da özleme gündüz vakti yer yoktur. Bu hisler gecmis ve gelecekle alakalidir, simdiki zamanla degil.

Geceleri ise zaman bize aittir, düsünmeye hakkimiz vardir. Kazanilan düsünme yetisini kullanip yalnizligimizi yeniden kesfederiz. Varolmayan seye özlem duyariz: Sonsuzluk ve birlik.

Sokak lambalari insanin sonlulugu sonsuzluga cevirme yolundaki bitmeyen ve nafile cabasinin kücük bir izdüsümüdür. Bu yüzden romantik ve hüzünlüdür sokak lambalri.

Gece yolda yürürken, binalarin pencerelerinden sizan isik ve ses, icerideki insanlarin muglak silüetleri ayni özlemi cagirir. Insani birlige ve sonsuzluga yaklastiracak gercek mutluluk kesinlikle o pencerenin ardindadir, asla bizim bulundugumuz yerde degil.


3 yorum:

Unknown dedi ki...

Çok kaliteli bir yazı olmuş Buğracım ellerine sağlık.

"Sokak lambalari insanin sonlulugu sonsuzluga cevirme yolundaki bitmeyen ve nafile cabasinin kücük bir izdüsümüdür. Bu yüzden romantik ve hüzünlüdür sokak lambalri."

Fotoğraf makineleri, video kameralar, vb. de bu kategoriye dahi edilebilir mi? Hepsi aslında bu dünyada bir iz bırakmak, zamanın geçişini zihnimizde de olsa durdurmak için değil mi?

Buğra dedi ki...

Keremcim olabilir tabi ki, ama kamera foto makinesi bana hic romantik gelmiyor cünkü baglamindan cikarildi, herkesin var ve insanlar ünlü falan görünce hemen cikarip öö yapiyolar. boku cikti yane

Evet keremcim öyle :*

Adsız dedi ki...

Küçük karanlık odasına kapanıp umutsuzluk üzerine konuşan/yazan yazarların aksine, okurunla söyleşi yapıyorsun bu konularda. Keep going